mlsná žaba

raňajková kaša

mlsná žaba
recept od
15 min.
príprava: 5 min. | varíme: 10 min. | porcie: 3

Raňajková kaša z ovsených vločiek alebo z prosa, ktorá je veľmi príjemná na žalúdok a naštartuje vás na celý deň.

prísady

  • 100 gr ovsených vločiek alebo prosa (namočených – viac info tu)
  • 150 ml vody na ovsené vločky a 250 ml na proso*
  • štipka soli

postup

  1. ovsené vločky/proso opláchneme a dáme do hrnca spolu so štipkou soli
  2. zalejeme horúcou vodou a dáme na sporák variť (najprv na vyšší stupeň a keď sa to prevarí, stíšime na najmenší)
  3. ovsené vločky do prevarenia priebežne miešame, keď to začne vrieť kašu miešame neustále až dokým nezhustne (cca 5 minút)

variácie

proso prikryjeme pokrievkou a necháme variť až dokým neobsorbuje väčšinu vody a na záver to 2-3 min. miešame

kaše môžeme ochutiť na sladko napr. brezovým cukrom alebo medom, orechami (oriešky pred použitím povaríme cca 5 min. so štipkou soli), pomletým makom, džemom, kompótom alebo čerstvým bobulovým ovocím alebo krátko povarenými hruškami alebo jablkami alebo na slano ume octom, troškou roztopeného posoleného masla, prípadne aj opečenou slaninkou ;-)

*ovsené vločky môžeme variť aj v mlieku (aj sójovom, ryžovom a pod.) proso sa však v mlieku dobre neuvarí a tiež sa neuvarí, ak je kombinované s inými obilninami

kategórie:

okomentuj