mlsná žaba

očistná mungo polievka

Mungo je fazuľa, ktorá sa často používa ako liek v ayurvédskej alebo čínskej kuchyni. Je buď zelenej alebo žltkastej farby (keď je olúpaná). Zelená má väčší detoxikačný účinok a okrem posilnenia tráviaceho traktu napomáha odstráneniu toxínov z tela (aj ťažkých kovov). Túto veľmi výživnú mungo polievku môžete použiť aj na očistnú kúru tak, že niekoľko dní nebudete jesť nič iné. Dôležité je aby ste si vždy medzi jedlami nechali prestávku na strávenie (cca 3-4 hodiny).

prísady

  • 400 gramov mungo fazule (namočenej – viac info tu)
  • 2 L vody
  • 2 ČL ghee (ayurvédske topené maslo)
  • 1 ČL práškovej kurkumy
  • 2 štipky asafoetidy (ayurvédske korenie ktoré zabraňuje nadúvaniu (dá sa kúpiť napr. tu)
  • 1 štipka mletého čierneho korenia
  • 2-3 citróny alebo limetky
  • 2 ČL čerstvého zázvoru pokrájaného nadrobno
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL rasce rímskej (cumin)
  • 1 ČL koriandrových semienok
  • soľ
  • doplnkové: čerstvý koriander, petržlen, mäta alebo azijská bazalka

postup

  1. mungo fazule dobre premyjeme pod tečúcou vodou a necháme minimálne 4 hodiny namočené vo vode (ideálne aj celú noc), mungo je potom ľahšie stráviteľné
  2. 1 ČL ghee zohrejeme v hrnci a pridáme kurkumu a asafoetidu
  3. ďalej pridáme mungo, vodu a čerstvý zázvor a necháme variť aspoň 30 min pokiaľ mungo nezmäkne
  4. keď je mungo uvarené, zohrejeme na malej panvici druhú ČL ghee do ktorej dáme rascu rímsku, koriandrové semienka a 1 ČL čerstvého zázvoru a veľmi krátko to opražíme, tieto koreniny na ghee potom pridáme do hrnca s mungom spolu s troškou soli a necháme krátko povariť
  5. polievku servírujeme za horúca a pridáme do nej šťavu z čerstvého citróna alebo limetky (množstvo podľa chuti, mlsná žaba má rada čím viac, tým lepšie :)

 variácie

do korenín, ktoré krátko osmažíme na ghree možeme pridať aj iné ayurvédske korenie ako napr. kardamón, čierne korenie a pod. Vodu môžete prispôsobovať podľa toho, akú hustú chcete polievku. Polievka sa dá pripraviť aj bez ghee masla tak, že koreniny dáme priamo do hrnca s mungom. Do polievky sa tiež dá pridať zelenina ako napr. cukina, tekvica, pór alebo fenikel)

 

kategórie:

okomentuj