Kitchari je jedno zo základných ayurvédskych jedál a má nespočetne veľa variácii. Je považované za detoxikačné a napomáhajúce duchovnému rozvoju, ale varí sa aj ako bežné jedlo. Je to vlastne taká hustá kaša, ktorá pohladí žalúdok a celé telo. Názov kitchari je pomenovanie akéhokoľvek jedla, ktoré je spojením ryže a fazule. V tradičnom očistnom kitchari je to spojenie lúpaných žltých mungo fazulí a bielej dlhozrnnej alebo basmati ryže. Tiež je ale možné použiť zelené mungo fazule a celozrnnú ryžu. Viac o kitchari a jeho benefitoch si môžete prečítať napr. tu)
prísady
- 180 g mungo fazule (pre najočistnejšiu a najstráviteľnejšiu verziu žlté lúpané) – namočenej – viac info tu
- 90 g bielej dlhorzrnnej alebo basmati ryže
- 1 ČL čerstvého zázvoru pokrájaného nadrobno
- 1 ČL z každého: mletý koriander, čierne horčicové semienka, rasca rýmska (cumin), prášková kurkuma
- ½ ČL z každého: fenyklové a fenugreekové semiačka
- 3 klinčeky
- 3 bobkové listy
- 2 štipky asafoetidy (ayurvédske korenie ktoré zabraňuje nadúvaniu (dá sa kúpiť napr. tu)
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- cca 1,8-2,3 litra vody
- ½ ČL soli
- doplnkové: čerstvý koriander, petržlen, mäta alebo azijská bazalka
postup
- mungo fazule a ryžu spolu dobre premyjeme tečúcou vodou až pokiaľ nebude číra (prípadne necháme nejaký čas namočené vo vode)
- v zohriatom hrnci nasucho krátko opražíme všetky koreniny okrem bobkového listu (rozvinie a posilní to ich chuť)
- pridáme mungo s ryžou tak, aby sa obalili koreninami
- pridáme vodu a bobkový list, privedieme do varu a necháme variť cca 10 min.
- potom stíšime oheň a varíme ešte cca 30-40 min dokiaľ mungo a ryža nezmäknú
- prípadné čerstvé bylinky prídáme tesne pred servírovaním
- ak sa nám kaša zdá hustá, môžeme ju zriediť primiešaním horúcej vody
variácie
jedlo je možné pripraviť aj zo zeleného munga a celozrnnej ryže, prípadne do neho pridať nejakú zeleninu
koreniny môžeme upražiť aj na ghee
kategórie: